Lagar för arvsrätt är annorlunda i Sverige

Visste du att ett testamente inte kan användas hur som helst i Sverige? Som barn till den avlidne så har du alltid arvsrätt. Det är inte som i filmerna.

Många tror att de kan skriva ett testamente på en liten lapp, signera och sedan gäller det oavsett vad andra tycker och tänker. Det kanske fungerar så i filmerna, men inte enligt svensk lag som handlar om svensk arvsrätt. Om du skulle skriva ett testamente, så behöver det följa vissa regler. Bland annat så behöver det vara tydligt, till exempel hela namnet eller personnumret på den person som du vill ge något till.

Det finns också andra lagar som handlar om hur mycket du har rätt att skänka. Till exempel så kan du inte skänka hela din förmögenhet, ditt bohag och andra tillhörigheter till vem som helst. Om du har barn så har de rätt till hälften av alla tillgångar. Det kan också gälla en nära släkting, om du inte har barn. Din sambo sedan länge har därför inte automatiskt rätt till dina tillgångar.

Ta reda på mer om arvsrätt

Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller och vad du kan göra om du skulle vilja skänka dina tillgångar till en viss person eller en organisation är att kontakta en advokat som är expert på just detta ämne. De kan hjälpa dig att skriva ett testamente som är giltigt. De kan också visa vad som händer om du inte har ett testamente.

I Sverige har vi något som kallas för den Allmänna arvsfonden. För den som inte har några efterlevande släktingar, det vill säga, en arvinge, så går arvet till den Allmäna arvsfonden. De i sin tur hjälper sedan olika organisationer och välgörenheter, eller olika projekt, runt om i landet. De får ditt arv endast om inget annat godkänt testamente finns tillgängligt.